piyasalar
Spread the love

Yurtiçi Piyasalar

Pazartesi günü Türkiye’de İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı (KKO) ve Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) verileri takip edilecek. Bu veriler özellikle son yaşanan deprem felaketi sonrasında ekonomik faaliyetlerin seyrinin takibinde önemli göstergeler olarak değerlendiriliyor.

KKO verileri Şubat ayında %75,7 ile son 21 ayın en düşük seviyesine gerilemişti ve ticaret bakanlığının geçici verilerine göre Şubat ayında dış ticaret açığı 12,2 milyar dolar olarak kaydedildi. Bu nedenle pazartesi günü açıklanacak KKO ve RKGE verileri ekonomik faaliyetlerin durumunu daha net bir şekilde ortaya koyacak.

Cuma günü ise Türkiye’nin dış ticaret dengesi ve S&P kredi notu gözden geçirilmesi takip edilecek. S&P’nin yıllık gözden geçirme programına göre Türkiye’nin kredi notunu güncelleyebileceği belirtiliyor. Şu an için, S&P, Moody’s ve Fitch, Türkiye’nin yabancı para cinsinden uzun vadeli kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin altında derecelendiriyor. Bu nedenle Cuma günü açıklanacak kredi notu güncellemesi piyasalar tarafından yakından takip edilecek.

Hafta boyunca ayrıca BDDK’nın Şubat ayı Bankacılık Sektörü İstatistikleri, Mart ayı Ekonomik Güven Endeksi, TCMB Mart PPK Özeti, haftalık para, banka, menkul kıymet ve rezerv istatistikleri ile Hazine’nin Nisan-Haziran dönemi borçlanma programı gibi ekonomik veriler de takip edilecek.

Yurtdışı Piyasalar

Bu hafta küresel ekonomi takviminde, ABD’de açıklanacak olan Çekirdek Kişisel Tüketim Harcamaları (core PCE) verisi öne çıkıyor. Bu veri, Fed’in önemli bir enflasyon göstergesi olarak takip ettiği bir veri. Aylık bazda %0,4 artış beklenirken, yıllık bazda %4,7 seviyesinde yatay kalması bekleniyor. Ayrıca, Perşembe günü ABD’de 4Ç22 dönemi nihai büyüme rakamı açıklanacak. Önceki tahminler doğruysa, ABD ekonomisi bu dönemde %2,7 büyüdü.

Bu hafta ayrıca Almanya’da TÜFE, Euro Bölgesi’nde TÜFE ve İngiltere’de büyüme rakamları da açıklanacak. Almanya’da TÜFE’nin %8,7’den %7,3’e gerilemesi, Euro Bölgesi’nde manşette %8,5’ten %7,2’ye gerilemesi ve çekirdekte %5,6’dan %5,7’ye yükselmesi bekleniyor. İngiltere’de ise büyümenin 4Ç22 döneminde çeyreklik bazda değişmeyeceği, ancak yıllık bazda +%0,4 seviyesinde açıklanacağı tahmin ediliyor.

Piyasaların yakından takip ettiği enflasyon göstergelerine ek olarak, bankacılık sektörüne ilişkin gelişmeler de merkez bankalarının karar alma süreçlerine etki ediyor. Son olarak, Avrupa’da yaz saati uygulamasına geçileceği hatırlatılmalıdır. Mart ayının son Pazar günü itibarıyla saatler bir saat ileri alınacak.

kaynak: https://aposto.com/

By admin

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir